torsdag 18. februar 2016

"Stebarnet". Åttende del:

                             
  ”STEBARNET”
            åttende del 

Forfatter: Else Karin Bukkøy




...........fortsettelse


*


                                                                   
Han går etter faren. Faren sjangler seg innover mot sentrum. Gutten er fem år. Av og til småspringer han for å nå igjen faren. Prøver å finne hånden til faren for å holde i den. Faren rister den lille hånden bort. Han er aggressiv i kroppsspråket. Senere samme natt melder en taxisjåfør fra til politiet at han hadde kjørt tre svært berusede menn og en kvinne og et lite barn i fire-fem-årsalderen til en adresse. Politiet rykket ut og tok hånd om gutten. Faren, moren og ungen var kjent for politiet. Politiet hadde kontaktet sosialtjenesten. Hadde gjort det flere ganger tidligere. Moren fant de ikke. Mormor fikk omsorgsrollen den natten. Dagen etter ble gutten levert tilbake til mor som var edru nå.
           
Anna Øyer fikk historien fra Trine Hafstad. Naboen. Trine var tillitsvalgt og brukte en halv time for å “tømme” seg hver gang hun møtte Anna, den gang. Var det kanskje også denne lille historien som utløste oppmerksomheten? Hos Anna? Hun satt eller stod rolig og lyttet. Hørte historiene til Trine. Hørte om den sprø arbeidshverdagen. De ufattelige tragediene, om alle barna de ikke fikk tid til å hjelpe. De tok kun de alvorligste sakene. De som presset mest, de som “alle” kjente til.
Om natten kom de - barna.

Anna åpner øynene. Ser rett inn i ansiktet til Mary. Sier til Mary at gutten prøver å få tak i hånden til pappaen, men pappaen slår hånden bort.
            “Mary, du må rykke ut og finne pappaen og gutten, de er ute på gaten et sted og gutten er så liten. Mary, du må finne gutten. Han er ikke fem år enda. Moren døde og faren er full, hele tiden full. De går og går ute og det regner og blåser og snart kommer vinteren, Mary. Du må bare skynde deg, alt du kan”.
“Anna, klarer du å sette deg opp litt?” Mary tar henne forsiktig på skuldrene. Er redd for å gjøre noe feil. Anna er ute av kontroll.
“Klarer du å reise kroppen din?”, sier hun. “Se her har jeg våtservietter i vesken min, ta et par, tørk deg på kinnet, så skal jeg tørke av klærne dine. Jeg har tilfeldigvis en veske med noe klær bak i bilen nede, har ikke ryddet ut av bilen etter turen forrige onsdag og torsdag. Pinlig, men sant. Bra at jeg har noen klær til deg. Jeg skal gå ned i bilen og hente dem. Dette går bra, Anna, reiser du deg opp? Bare reis deg opp slik at vi får stelt deg litt, vi må vaske litt her, rydde litt, dette går bra”.
            “Mary, har du funnet faren”?
            “Bare reis deg opp først”, sier Mary.
            Og Anna reiser seg opp. Ser nedover seg, ser gulvet der hun har ligget, gulorange veske, biter, mørkerøde og lysegrønne, slim, mye, mye. Hun koster av seg på den ene siden. Slimet oppkast strykes nedover jakke og skjørt. Hun kipper skoene av seg, høyhælte skor. Tar et skritt frem, trør midt i slimet. Mary griper henne i armen så hun ikke skal gli og falle. Mona tar Anna i den andre armen. De fører henne til toalettet. Må få gjemt henne før alle de andre kommer. Kanskje klarer de å ordne opp her før dagen braker løs. Mona må frigjøres raskt. Hun må få den første konsulenten som dukker opp med seg ut. Til adressen som barnevernvakten oppgav. Men først innom politihuset. Få oppdatering om nattens hendelse. Spørsmålet er også om de skal gå alene eller om de skal ha politiet med seg. Vi finner ut av dette, tenker Mona, der hun sammen med Mary får Anna inn og skjermet, på toalettet. Mona skynder seg å finne en vaskebøtte og vann og Zalo og alt det der. Får vasket opp i en fei. Får bort lukten ved å åpne flere vinduer samtidig. Håper dette ikke blir oppdaget. Ingen andre må vite at Anna har brutt sammen, for det er det hun har. Hun må til legen. Hun må hjem. Hun må ut av bygget. Ut av barneverntjenesten. Per Haugen må få beskjed. Men først vaske bort oppkast. Vaske for livet før det strømmer inn på konsulenter. Klokken er litt over åtte. Alt skjedde så fort. Er det mulig at så mye kan skje på ti minutter? Kanskje femten? Så hører hun det:
“Hei, det er bare meg, roper Aud”.
“Det er ikke bare”, roper Mona tilbake, jeg kommer innom kontoret ditt om en bitteliten stund, er det greit, eller skal du ut med en gang”?
“Nei”!
Heldigvis går Aud rett inn på kontoret sitt og lukker døren igjen. Heldigvis får Mona unna det hun håpet å klare. Hun går tilbake til toalettet. Mary slepper henne inne. Hun tømmer bøtten og skyller opp klutene grundig i flere omganger. Mona får nøklene hos Mary og springer ned i bilen hennes for å hente klærne bak i bilen. De er like i størrelsen, Mary og Anna. De er egentlig like i mye, tenker Mona på vei opp igjen. Absurd dette. Sprøtt. Dette her er helt…., har ikke ord.
Aud er fagleder og fungerende barnevernsjef når Anna er borte. Hun må informeres. Aud har kommet. Hun må være med ut til adressen straks. Eller…, kanskje jeg skal spørre Mary om hun kan være med? Det skulle vel kunne gå, tenker Mona. Så kan Aud ta over omsorgen for Anna? Få henne til lege, få henne hjem, så snart de andre kommer. Ingen fikk se henne ligge i sitt eget oppkast som om det var helt naturlig, med kinnet tilgriset, håret og klærne. Snakket om en far og en gutt. Anna må skjermes. Hun må bort. Hun må ha hjelp. Profesjonell hjelp. Noe har skjedd i dag! Store, flotte Anna. Noe skjedde i dag. Mona vet ikke noe mer enn det.



                                                          *



Mary begynner å kle av Anna. Men Anna overtar. Like brått som oppkastet kom, er Anna helt okay igjen. Hun vasker seg. Kler seg i Marys klær. Hun er absolutt helt fin nå. Klarer seg. Hun er lei seg, sier igjen og igjen at hun beklager, at hun ble så kvalm, så veldig kvalm. Mary sier ikke noe om alt det Anna sa til henne, om London, varehuset, den røde restauranten, hun sier bare at Anna sa hun var så trøtt. Anna sa at det var det hun sa, at hun var så trøtt.
            “Så kom du, Mary”.
            “Ja, så kom jeg, Anna”.
            “Du er en god kollega, Mary. Vet ikke hvordan det skulle gått uten din støtte. Alltid er du der, alltid er du oppdatert, alltid engasjert, alltid har du tid til en drøfting. Samtidig som du refser alle, også meg”.
            “Ja, også deg, Anna. Nå skal jeg ringe mine og gi beskjed om at jeg er forsinket i dag. Min fagleder må ta et møte for meg klokken ni, skal bare få tak i henne. Deretter skal du og jeg kjøre til legen, ta oss en lengre tur, ta oss en skikkelig prat. Så kjører jeg deg hjem, jeg ringer Anders, og jeg ringer din leder. Slik blir det”, sier Mary.



                                                          *



Aud fikk to, tre setninger med Mary og Anna før hun og Mona dro på adressen sammen med to polititjenestemenn. Mary sa hun kunne ta vare på Anna. Mona sa ikke noe om det hun hadde tenkt, om at Mary kunne være med henne til adressen, slik at Aud kunne tatt seg av Anna.
Klokken halv ni var de på hjul alle. Oppkastet var borte, Anna smilte til dem som gikk forbi i gangene, sa god morgen slik hun pleide, men var kortere, stoppet ikke opp. Mary gikk tett ved henne, også hun godt kjent på kontoret, også hun nikket og smilte og sa: “God morgen”.
Det går fort i barneverntjenesten.



                                                          *



Mona og Aud kom tilbake etter et kort hjemmebesøk. Alle konsulentene ble kalt inn for litt info om situasjonen.
“Først om utrykningen”, sier Aud:
“Vi fikk melding fra barnevernvakten i dag tidlig, to barn ble plassert i natt. To ble igjen i hjemmet. Vi var der nettopp. Politiet var med. De hadde vært innom flere ganger i natt. Foreldrene sov nå, mens de to eldste barna tok imot oss. Barna fortalte at de måtte være hjemme å passe på foreldrene sine, se til at de ikke skadet seg når de våknet. De ville komme ned på kontoret litt senere i dag. Det ble avtalt klokken to. Innen klokken to vil vi ha skaffet oss opplysninger fra Bufetat og de to beredskapshjemmene. Innen da har vi fått høre hvordan det har gått med de to minste barna i natt og nå i dag”.
Aud forteller deretter at Anna er sliten, at hun hadde ringt til Mary Hatlem i dag tidlig og fortalt at hun var så trøtt. Mary, som hadde ant at det var noe, kom straks, fordi hun ble urolig for sin kollega. Aud fortalte at Mona akkurat hadde kommet, rett før Mary kom, at barnevernvakten ringte midt oppi alt dette. At Mary ville kjøre Anna til legen, deretter hjem, at Anna nok må sykemeldes. Deretter sa Aud til flokken at hun visste hva det betydde. Hun måtte overta ledelsen enn så lenge, være fungerende barnevernsjef. At de tretti barna hun hadde ansvar for måtte noen av de andre ta hånd om, at slik var det. Mona som raskt sa at hun kunne hjelpe til med omdelegering, at de to, hun og Aud kunne sette seg ned en ettermiddag/kveld og se om de kunne lage et nytt puslespill. Dette skal vi klare, sa Mona - i Annas ånd. Alle gjentok at dette skulle de klare.
“Det som blir det verste”, sa Aud, “er at jeg må stå opp tidligere og omorganisere rutinene hjemme. Anna pleier jo å være her klokken seks, i alle fall på mandager. Igjen må jeg leve opp til Annas struktur. Klarer jeg halvparten, får det være greit”, sukker Aud. “Og jeg må ha et møte med Per snarest mulig”.



                                              *



Endelig inne igjen på sitt kontor. Klokken er allerede ti. Aud som hadde planlagt skriving i dag. Planlagt å lukke døren sin igjen i hele dag, skrive opptatt på en gul lapp på døren. Saken om tvillingene må skrives nå. Det er tre uker siden de konkluderte. Tvillingene bør flyttes fra foreldrene. Det går ikke lenger. De går for lut og kaldt vann. Rein vanskjøtsel. Ikke så ofte lenger å se rein vanskjøtsel. Tok tid å få det avdekket. Særlig faren er god å snakke for seg. Moren var selv et fosterbarn, men faren vokste visstnok opp i en allminnelig fungerende familie med søsken og far og mor. Noe må det ha vært der også! Han har noe pompøst over seg denne faren. Sitter i jogastilling på stolen på møter. Er leder i en gruppe som hater barnevernet i Norge, på nettet, skriver på nettet om dette. Det meste av det som er dokumentert i saken, og som foreldrene fortløpende får informasjon om og tilgang til, blir lagt rett ut på nettet. Far forstår ikke at dette kan skade ham selv, hans kone og senere tvillingene. Aud har erfart at foreldre legger ut hele omsorgsovertakelsessaken på nettet. Kanskje er det systemer i dag som stopper den slags? Men for noen år siden var dette et faktum i alle fall, tenker Aud. Særlig én sak har hun i tankene. Barna i den familien kom i fosterhjem via fylkesnemnda. Bodde der over et halvt år. Hadde god utvikling. Så vedtok tingretten at de skulle hjem igjen. Lagmannsretten ville ikke ta saken, og barna flyttet hjem. Så flyttet familien til en annen kommune og fikk enda et barn. I denne kommunen måtte “de først få lov å bli kjent med familien!”, før de bestemte seg for hvor alvorlig det var. Mens denne kommunen dreiv og bestemte seg, flyttet familien til en ny kommune.
Aud vet at i dag bor alle barna i fosterhjem. Hun har hørt rykter. Slike rykter er gode. Men tapet av barndomstid har satt sine spor i disse barna. Også her; rein vanskjøtsel - forlite av alt.
Aud glemmer aldri tingrettsdommeren som spurte konsulenten som bar partsforklaringen, om hun selv hadde barn. Spørsmålet var stilt i en hånlig tone. Aud var der, hadde Annas rolle - å støtte. Hun hadde til og med et ubehagelig smil om munnen, tingrettsdommeren. Et slikt et som statsminister Erna Solberg nå har i alle debatter og intervjuer. Smil som ikke er smil. Det var etter at konsulenten hadde fortalt at foreldrene hadde snudd håndtaket opp slik at to-åringen, som kunne åpne dører, ikke skulle kunne åpne døren sin på soverommet. Hun skulle ikke kunne komme seg ut fra rommet sitt. Konsulenten fortalte at foreldrene ikke stod opp med barna sine om morgenen. Barna gikk på selvstyr inne i huset. Skittbleier fløt. Spisebord fantes ikke, kjøkkenbenken var full av alt mulig. Det en så, var skittent. Barna fant seg mat selv. Det var helt forferdelig i dette hjemmet, sa konsulenten. Det var sommer og ingen var ute i hagen. Alle var bleike.
Konsulenten som sluttet å sove, visste Aud. Tingrettsdommeren, en kvinne sent i femtiårene, kanskje passert seksti, spurte altså konsulenten i vitneboksen om hun hadde egne barn? Der konsulenten syns hun måtte svare, har hun fortalt etterpå. Som om det er vesentlig om en har barn selv eller ikke? Når en beskriver vanskjøtsel? Eksemplene som kan beskrive. Eksemplene kan telle tusen. Noen få av dem er det plass for i en vitneboks i tingretten.
Aud håper for barna, at de vil kunne klare seg rimelig bra i livene sine. Foreldrene vil kunne klare seg. De hadde noe ved seg som fortalte Aud at de ville kunne klare seg. Barn skulle de bare ikke ha omsorg for. Det holder med samvær mellom barn og foreldre i denne type saker. Punktum.
Foreldre som mener så sterkt at det som står skrevet bare er løgn, vil selvfølgelig dele løgnen med andre. De løgnaktige referatene blir publisert. De løgnaktige rapportene.
Denne nye saken har likhetspunkter med den gamle. Om tvillingene. På nettet vil hun komme, helt sikkert, vet Aud. Det hun skal skrive nå, når hun får tid til å skrive, vil bli lagt ut i sin helhet. Helt sikkert. Anna Øyer har blitt truet på livet flere ganger. Aud har ikke blitt truet på livet enda. Anna Øyer som anmelder slikt, og sier til sine ansatte at det skal de også gjøre, om de blir truet på livet.
Så blir hun brått barnevernsjef og må legge skriveplanene bort. Aud rister på hodet der hun sitter. Som om det skulle hjelpe! Hun må organisere oppfølging av de to nyeste akuttsakene, omrokkere i konsulentflokken. Tusen ting må skje i dag. Når skal saken hennes da skrives? Herregud! Det er hun som må gjøre det, alt sammen ligger rett under huden hennes nå, hun har skrevet mye allerede, inni hodet. Om kveldene, nettene og om morgenene på vei til jobb skriver hun og sier til seg selv at hun må huske at, huske og, ikke glemme å, burde ta med. Herregud! Kanskje hun kan spørre Per om hun kan jobbe overtid et par helger, slik at hun får skrevet ned saken nå. Si at det haster for tvillingene, at det tar nye fire-fem måneder før saken blir behandlet i fylkesnemnda. Ventetiden er alt for lang. Det også. Det blør, det blør, hutte-meg-tu.
Aud ringer Per.
            “Hei, Aud”, sier Per. “Er det noe spesielt?”
            “Ja, Anna har hatt et illebefinnende i dag tidlig, hun er kjørt til legen, av Mary Hatlem, barnevernsjefen i nabokommunen. Mary kjører henne hjem etterpå. Du kjenner henne!”
            “Ja, jeg kjenner henne, det er hun som skriver i avisene og mener mye”.
            “Ja, henne. Hun kom hit i dag tidlig, fordi Anna ringte henne og sa hun var så sliten”.
            “Å?”
            “Ja, hun sa til Mary at hun var så sliten. Mona hadde akkurat kommet til kontoret her og fant Anna i en underlig forfatning, Per”.
            “Å?”
            “Ja”.
            “Du er fungerende nå da, er det slik, Aud?”
            “Ja”.
            “Du rapporterer til meg!”, sier Per.
            “Ja”.
            “Javel, lykke til!”
            “Takk”.



                                                                      *

...............fortsettelse følger....................